11. ostravský diabetologický den

13. 6. 2023

11. ostravský diabetologický den se uskutečnil 2. 6. 2023 v Brick house Dolní oblasti Vítkovice. Tradičně jsme podpořili i osobní účastí akci, realizovanou dvěma ostravskými diabetologickými centry. Na programu byly především novinky letošního roku z oblasti screeningu diabetické retinopatie pomocí fundus kamery. V programu byly prezentovány současné možnosti tohoto vyšetření v ambulanci diabetologa, mezi které patří i systém společnosti Aireen, se kterou navazujeme spolupráci mimo jiné i prostřednictvím vzájemného zpřístupnění akcí. Proto se na našem stánku už podruhé v letošním roce objevila i praktická ukázka fundus kamery s možností vyšetření sítnice pro účastníky konference.

Program byl kromě výše uvedených novinek zaměřen na urologické a nefrologické komplikace diabetu, jejich včasného záchytu a spolupráci diabetologů, urologů a nefrologů.

Mezi lektory byli významní představitelé všech zmíněných odborností, včetně vědeckého sekretáře České diabetologické společnosti ČLS J.E. Purkyně MUDr. Jana Šoupala, Ph.D., který prezentoval výše uvedené možnosti screeningu.

Náš stánek prezentoval kromě zmíněné technologie Aireen, tradiční portfolio glukometrů a aplikací. K vidění byly také doplňky pro pacienty s diabetem z nabídky ArgoMed.

Každý rok se snaží pořadatelky, vedoucí diabetologických center MUDr. Radka Nágelová (FN Ostrava) a MUDr. Jitka Homolová (MN Ostrava – Fifejdy) o netradiční zpestření programu. Tentokrát to byla prezentace Muzea diabetu, přednáška věnována historii inzulínových pump a putovní výstava obrázků dětí s diabetem na téma „Můj přítel inzulín“.

Účast 120 přítomných lékařů a sester z regionu svědčí o velkém zájmu o tuto akci, které přejeme do další desítky hodně zdaru a nápadů.

Divize Diabetologie