Brodovy dny 2023

5. 6. 2023

Ve dnech 3. – 5. 5. 2023 se v Mikulově uskutečnilo již 10. Edukační sympozium České Nefrologické Společnosti s názvem Brodovy dny. Edukačních akcí v oboru nefrologie a transplantologie není v průběhu roku mnoho, proto do Mikulova dorazilo enormní množství lékařů. Zvláštními hosty byli profesoři z vídeňských pracovišť. Ti dostali prostor podělit se o své zkušenostmi s inovativní terapií v rámci hemodialýzy, peritoneální dialýzy i imunosuprese a monoklonální terapie v transplantologii.

Podtitul sympozia „Pokroky v diagnostice a léčbě v nefrologii“ předurčil témata programu lékařské i sesterské sekce.

Středeční presymposium řešilo především téma zařazování pacientů do čekací listiny a s tím spojený algoritmus vyšetřování pacientů, včetně kardiologického. Praxe potvrzuje vzestup preemptivního zařazování pacientů do čekací listiny, tj. zařazování ještě před zahájením pravidelné dialyzační léčby. Transplantační centra díky tomu překonávají z roku na rok rekordy v počtu transplantací ledvin.

Čtvrteční sympozium bylo zaměřeno na moderní přístupy renoprotekce. Tématem poslední doby je zejména účinná léčba kardiorenálního syndromu.

Páteční dopolední blok přednášek řešil diagnostiku a léčbu primárních a sekundárních nefropatií. Nechyběl pohled na možnost genetické diagnostiky ani novinky z pediatrické nefrologie. Odpolední blok přinesl cenné informace o možnostech a použití HIF induktorů v léčbě renální anemie. Dále pak novinky v peritoneální dialýze a aferetických metodách, ke kterým v poslední době sahá víc a víc pracovišť. Sympozium bylo zakončeno blokem zaměřeným na infekce v nefrologii.

Z našeho pohledu byla přínosná přednáška MUDr. Hladinové o HIF induktorech (inhibitory prolyhydroxylázy), prezentovaných jako vhodná alternativa k léčbě anemie ESA (erytropoézu stimulující látky). Ta detailně řešila výhody použití oproti klasickým lékům stimulujícím erytropoézu přes EPO receptor. Pohled na léčbu anemie se od dob zavedení ESA do klinické praxe dosti změnil a upřednostňuje se zejména bezpečnost léčby oproti normalizaci hodnot hemoglobinu. HIF stabilizátory působí prostřednictvím stimulace genů pro erytropoézu a představují tak zcela nový mechanismus v léčbě anémie. V klinických studiích prokázaly tyto látky stejnou účinnost na zvýšení hladin hemoglobinu jako klasické ESA a vyzdvihován je zejména jejich bezpečnostní profil. Podávání navíc u pacientů vede ke snížené spotřebě i.v. železa. Perorální forma naznačuje výhodnost podání pacientům v predialýze a peritoneální dialýze. Schváleny jsou však i pro podání pacientům hemodialyzovaným, doporučeny zejména těm s vyššími zánětlivými parametry a hyporesponzivitou na ESA. Vedle Roxadustatu a Daprodustatu jsou již v procesu schvalování další z řady HIF stabilizátorů.

Divize Pharma