Naše první implantace Impelly CP v IKEMu!

25. 10. 2017

V úterý 17.10. 2017 se naše divize IRK po dlouhých přípravách a edukacích lékařů a zdravotnických pracovníků Oddělení intervenční kardiologie, Kardiochirurgie a Koronární jednotky IKEM dočkala první implantace nejmenší srdeční pumpy Impella CP od firmy Abiomed, kterou vedl vedoucí lékař Oddělení intervenční kardiologie MUDr. Michal Želízko, CSc.
Impella CP slouží ke stabilizaci hemodynamiky krevního oběhu pacienta tím, že přečerpává krev z levé srdeční komory do aorty a to průtokem až 3.7 l/min., čímž je schopna podpořit krevní oběh při snížené funkci levé srdeční komory. Impella se využívá při rizikových perkutánních koronárních intervencích (PCI) a u kardiogenních šokových stavů (CS).
Tato miniaturní pumpa je uložena v katetru velikosti 14F a byla zavedena přes pravé tříslo pacienta do femorální tepny. Implantace Impelly CP trvala 25 minut, včetně přípravy vstupu v třísle  a obešla se bez jakýchkoliv komplikací.
Benefit tohoto zařízení ocenili jak lékaři, při složité PCI intervenci při které prováděli transluminální angioplastiku hlavního kmene levé koronární tepny se zavedením stentů, tak pacient, který byl díky Impelle během výkonu hemodynamicky stabilní. Schválená doba, po kterou může být Impella CP v těle pacient implantována, je pro Evropu celkem 5 dní.