Podporujeme dobré věci: Česká justice si připomíná 70 let od zmanipulovaného politického procesu s Rudolfem Slánským

28. 11. 2022

22. listopadu 2022 se konala konference o procesu s Rudolfem Slánským a spol. a otevřela tak těžká témata o politických procesech, které se odehrávaly ve 40. až 60. létech minulého století. Konferenci uspořádali Česká advokátní komora, Muzeum XX. století, Vrchní soud a Vrchní státní zastupitelství v Praze příhodně v historické jednací síni Vrchního soudu v Praze za účelem připomínání si historických omylů a přešlapů.

„Věřím, že dnešní akce nás povede k hlubšímu zamyšlení nad našimi profesemi, nad důležitostí chránit podstatu právního státu právě v dnešní době, kdy nás ohrožuje celosvětová krize demokracie a vlády práva. Dnešní konferencí chceme společně za celou českou justici vyslat do světa zprávu, že se v budoucnu už k ničemu podobnému nenecháme propůjčit,“ uvedl na úvod konference předseda ČAK JUDr. Robert Němec, LL.M.

 „Scházíme se v pohnuté době, kdy to, co jsme považovali za dávno nenávratné, od letošního 24. února, počátku okupace Ukrajiny, už bohužel neplatí. Z historie víme, že od autoritativního režimu je jen krůček k tomu totalitnímu, k potlačování základních ústavních svobod a práv a ke zneužití justice. Nic podobného už nemůžeme nikdy dopustit,“ vyjádřil přesvědčení i za všechny významné hosty, jejichž účast jen potvrzuje důležitost této akce, expředseda ČAK JUDr. Jirousek.

Souzníme s principy zmíněnými výše a proto nám bylo velkou ctí akci takového formátu podpořit.

Více o konferenci najdete na stránkách Advokátního deníku.

 

zdroj: TZ ČAK Konference o procesu s Rudolfem Slánským