Světový den monitoringu diabetu 2017

13. 4. 2017

Již druhým rokem se v Praze, dne 12. 4., odehrál zdravotně – preventivní event Hlídej si zdraví. Ten se uskutečnil pod hlavičkou stejnojmenné edukativní kampaně, jíž je společnost PROMEDICA PRAHA GROUP, a.s. generálním sponzorem. Tato  kampaň si klade za dlouhodobý cíl upozornit širokou veřejnost mimo jiné na zdravotní rizika neodhalené cukrovky, protože diabetes je záludné onemocnění, které nebolí a tedy může poměrně dlouhou dobu v organismu zůstat neodhalené a v mezičase páchat nenávratné škody.

Tématem letošní akce byla snaha o včasný záchyt onemocnění, ideálně ještě ve fázi prediabetu, který rozvoji diabetu bezprostředně předchází. Podle odhadu odborníků by totiž 8 z 10 případů rozvoje diabetu bylo možno včasnou diagnózou předejít. Důležitost prevence je tedy stále obrovská a právě společnost PROMEDICA PRAHA GROUP, a.s. se svou divizí Diabetologie si vzali tento závazek za svůj.

Zájemci měli možnost nechat si na akci zdarma změřit glykémie a detailní analýzu složení těla. Tyto faktory jsou totiž důležitými ukazateli rozvoje civilizačních onemocnění a hrozby diabetu. Nabídky bezplatného měření využilo hned několik stovek účastníků, kteří měli zájem ověřit si svůj zdravotní stav. Téměř 300 z nich si nechalo vyšetřit hladinu glykémie. Výsledky akce byly bohužel poměrně znepokojivé. Každý šestý testovaný měl totiž záchyt glykémií nad normou stanovenou pro „zdravé“ lidi a proto obdržel při odchodu konzultace o dalším doporučeném postupu a byl edukován o významu selfmonitoringu hladiny cukru.

Partnery akce byly Centrum celoživotního vzdělávání, Krajská rada seniorů a VŠTJ MEDICINA PRAHA.

Podívejte se na video z akce ZDE.

Divize Diabetologie