Oslavy Světového dne dárců kostní dřeně

24. 9. 2020

Jelikož jsme hrdým partnerem a sponzorem Českého registru dárců krvetvorných buněk a IKEM, měli jsme tu čest, zúčastnit se oslav v rámci Světového dne dárců kostní dřeně, který tradičně připadá na třetí zářijovou sobotu – letos tedy na den 19. září 2020.

Tento den pomyslně propojuje všechny registry na celém světě – tedy více než 100 organizací a registrů z 55 zemí světa, které společně děkují téměř 38 milionům potenciálních dárců – lidí, kteří se dobrovolně, bez nároku na jakoukoli finanční odměnu, rozhodli dát pacientům s onemocněním krvetvorby odkudkoli na světě šanci na život.

Při příležitosti oslav také vůbec poprvé v historii ocenil Český červený kříž medailí profesora MUDr. Milana Haška – objevitele imunologické tolerance – třicítku těch, kteří neznámému nemocnému darovali kostní dřeň a s ní naději na nový život.

V Česku bylo při té příležitosti a na podporu myšlenky dárcovství rozsvíceno červeně – barvou krve, Českého registru dárců krvetvorných buněk a IKEM hned několik pražských památek a významných míst – jako každý rok Petřínská rozhledna, Tančící dům, fontána před budovou Národního muzea a nově také Žižkovská věž

Podle Gabriely Hoškové, koordinátorky Českého registru dárců krvetvorných buněk, přibližně třetina pacientů nalezne vhodného dárce v rodině, další třetina v národních a mezinárodních registrech, ovšem třetina pacientů dárce nemusí nalézt vůbec. Proto je velmi důležité, aby se o tomto tématu mluvilo a tím se zvýšil počet potenciálních dárců.

Informace o možnosti stát se dárcem kostní dřeně naleznete ZDE.

Mediální vstup České televize můžete zhlédnout ZDE.