Czech Spitfire Club – 105. výročí narození Karla Kuttelwaschera

8. 10. 2021

Promedica hrdě podporuje spolek letecké historie Czech Spitfire Club, který ve spolupráci s městem Havlíčkův Brod a Aviation Art Gallery realizoval dne 23. září 2021 v obci Svatý Kříž u Havlíčkova Brodu slavnostní připomínku 105. výročí narození našeho nejúspěšnějšího stíhače brigádního generála i. m. Karla Kuttelwaschera, DFC α bar. Více o naší spolupráci, o Karlu Kuttelwascherovi a o tomto dni se velmi laskavě rozepsal Ing. Zdeněk Sadecký, Ph.D. – v. r. předseda Czech Spitfire Club.

Aktivity ve Svatém Kříži jsou pro Czech Spitfire Club velmi důležité. Mimo jiné proto, že právě zde před lety začala vynikající a dlouholetá spolupráce spolku s naší společností. Postupně zde bylo mapováno dětství Karla Kuttlewaschera, na rodný dům byla umístěna pamětní deska, byl zde vybudován pomník a informační tabule a vzniklo pietní místo. Podpora společností Promedica umožňuje spolku realizovat po celé republice desítky akcí a připomínat památku našich letců i pozemního personálu z Britského královského letectva, na jejichž činnost můžeme být dodnes všichni právem hrdi.

Karel Kuttelwascher měl nejen mezi našimi stíhači nejvyšší počet sestřelených nacistických letounů (20), ale pracoval intenzivně i pro naši exilovou vládu ve Velké Británii. Podílel se na činnosti Československého rozhlasu v rámci vysílání „Volá Londýn“ a v rámci svých cest po USA a Kanadě oslovoval naše krajanské spolky a školil americké piloty. Těšil se na konec války a návrat do vlasti, kde byli nacisty roky internováni jeho rodiče v koncentračním táboře. Rodiče se navrátili se silně podlomeným zdravím a brzy zemřeli. Po válce stihl opustit republiku ještě před rokem 1948. Létal několik let pro britskou společnost BEA jako dopravní pilot. Létal po celém světě, ale přes „železnou oponu“ však již nemohl. Bohužel v nevysokém věku zemřel.

Během slavnosti prolétl nad Vysočinou – Svatým Křížem, letištěm Havlíčkův Brod a Humpolcem letoun Hawker Hurricane Mk.IV v kamufláži Karla Kuttelwaschera během jeho působení u 1. perutě RAF. Letoun má domovskou základnu na letišti Praha-Točná. Skvělé bylo, že po letech přijela i dcera Karla Kuttelwaschera Vee Darlington. Akce byla velice úspěšná, přišla řada vzácných hostů a do hromadných sdělovacích prostředků tak opět mohla být vyslána zpráva – motto spolku: „My nezapomínáme!“

Promedica & Ing. Zdeněk Sadecký, Ph.D., v. r. předseda Czech Spitfire Club