Czech Spitfire Club slaví 15 let od založení

1. 6. 2023

V květnu oslavil Czech Spitfire Club, spolek letecké historie, jehož jsme hlavním sponzorem a podporovatelem, patnáct let od svého založení.

Spolek se pečlivě stará o památku našich letců z Britského královského letectva RAF, kteří se za II. světové války statečně zasloužili o naši svobodu, přičemž mnoho z nich položilo své životy. Tato kapitola naší historie je jednou z nejslavnějších, neboť naši muži a ženy v letectvu i na zemi přispěli k obraně Británie v jejích nejtěžších chvílích, jak Britové sami potvrzují. Porážka nacistické Luftwaffe na nebi západní Evropy představovala jednu z nejvýznamnějších změn ve druhé světové válce a otevřela cestu spojencům k vítězství nad nacismem a fašismem. Češi, Poláci, Kanaďané a další stateční letci hráli v tomto ohledu zásadní roli, neboť i přes britské letouny by jim chyběli piloti. Bez pomoci těchto odvážných mužů by se Bitva o Británii i celý průběh druhé světové války mohl vyvinout jinak. Nicméně, toto téma zároveň představuje temnou skvrnu v naší historii. Je třeba si uvědomit, jak se náš stát za komunistického režimu zachoval k těmto lidem, „odvděčil“ se jim vyhazováním z práce, fingovanými soudními procesy, vězením a nucenou prací v uranových dolech, kde mnoho z nich zemřelo za záhadných okolností. Všechno toto by nemělo být zapomenuto.

Spolek byl v kontaktu s řadou našich hrdinů a pomáhal jim jak v osobním životě, třeba se starostí o zahradu u generála Imricha Gablecha v Havlíčkově Brodě, organizoval s nimi přednášky a besedy výstavy, ale i řadu dalších aktivit. Spolek například provozuje i muzeum RAF ve Větrném Jeníkově či spoluorganizoval, za velké podpory společnosti Promedica, let generála Bočka na Spitfiru po 70 letech na historickém letišti v Biggin Hillu. Promedica také podpořila stavbu pomníku našeho nejúspěšnějšího stíhače generála Karla Kuttelwaschera; léčbu dcery Karla Kuttlewaschera, která těžce onemocněla ve Velké Británii; dále podpořila také spolek při umístění několika pamětních desek; konání řady výstav a další.

Za dobu své existence tak spolek uskutečnil více než 150 akcí z toho více než 120 s maketou Supermarine Spitfire Mk. IXC, která vznikla také díky podpoře společnosti. Celkem výstavy, oslavy, veletrhy a expozice na leteckých dnech i při jiných příležitostech vidělo již více než milion návštěvníků v České republice, Polsku a na Slovensku. Věříme, že spolek letecké historie bude dále připomínat památku těchto lidí i v období, kdy téměř žádní z nich již bohužel nežijí a že se podaří, aby toto téma a s tím spojené memento svobody nezmizelo z veřejného prostoru. Členové spolku tímto vyslovují Promedice velké poděkování za podporu v jejich snažení a my děkujeme za neutuchající starost o to, aby památka našich hrdinů nebyla zapomenuta. 

Czech Spitfire Club & Promedica

www.czechspitfireclub.cz