Molekulární medicína v transplantaci již po druhé

12. 4. 2023

Již podruhé, tentokrát s mezinárodní účastí, uspořádal IKEM v čele s prof. Viklickým a jeho týmem odbornou konferenci Molekulární medicína v transplantaci, která se soustředila na téma revoluční technologie Molekulárního mikroskopu – MMDX, který slouží k diagnostice transplantovaných orgánů (uveden v IKEM před půl rokem jako 1. v Evropě a 3. na světě po USA a Kanadě – více můžete číst zde).

Tentokrát se konala ve dnech 30. a 31. března v hotelu Grandior v centru Prahy. Účast byla doslova světová. Zastoupeny byly snad všechny evropské země, které se transplantační medicíně věnují. A z Kanady a USA přiletěli kolegové, kteří stáli u vývoje a implementace nové diagnostické technologie, která revolučním způsobem zrychluje a zkvalitňuje péči o pacienty s transplantovaným orgánem.

Promedica byla hrdým generálním partnerem celé konference. A o to více nás těší, že IKEM je druhým místem na světě (po USA), kde se tato metoda prakticky používá a zároveň je plně hrazena pojišťovnou. Pan profesor Viklický a paní doktorka Hrubá nám několikrát poděkovali za spolupráci a pomoc se zavedením této unikátní metody.

Celý projekt byl zejména kvitován od německých a rakouských kolegů, kteří se o zavedení této technologie rovněž pokoušeli – ale neúspěšně. V této oblasti je tedy IKEM pro Evropu velkou inspirací, což je další důkaz o mimořádném postavení tohoto institutu nejen v ČR a Evropě, ale i ve světovém měřítku.

Více podrobností na odkaze ZDE.

Divize Zdravotnických technologií

foto © IKEM