Premiéra filmu Good Old Czechs

21. 9. 2022

Dne 13. září 2022 jsme měli tu čest zúčastnit se premiéry filmu Tomáše Bojara Good Old Czechs, jehož jsme sponzorem.

Film z dílny NOW Productions vypráví příběh československých letců RAF Františka Fajtla a Filipa Jánského a jejich cesty z okupovaného Československa, přes Francii, bitvu o Británii a východní frontu zpět do osvobozené Prahy. Příběh jedinečným způsobem vystavěný pouze na dobových archivních záběrech skrze osobní zkušenost a vyprávění obou letců umožňuje divákům prožít dějinné události i chvíle válečného života a vidět je očima obou hrdinů jako by se odehrávaly tady a teď. Více o filmu čtěte zde.

Premiéra se uskutečnila v krásných prostorách Kina Lucerna, které svým renesančním stylem dodávalo filmu na jeho dobové atmosféře. Před promítáním měli diváci možnost vyslechnout proslovy a poděkování producenta Gordona Lovitta, režiséra Tomáše Bojara a dalších, kteří se na tvorbě filmu podíleli, v neposlední řadě poděkovala a příjemný zážitek popřála také dcera generála Fajtla Jitka Režná. Projekce byla velmi působivá a věříme, že příběh zasáhne spoustu diváků.

Film nyní hrají kina po celé České republice, na Slovensku se premiéra uskuteční 18. října. V programu České televize budou mít diváci možnost film Good Old Czechs zhlédnout v první polovině příštího roku.

Promedica

foto © NOW Productions