Setkání odborníků na léčbu dětských popálenin

11. 6. 2019

Poprvé v historii Kliniky popáleninové medicíny (KPM FNKV) se v Praze konala mezinárodní odborná akce zaměřená na léčbu popálenin, resp. popálených dětí. Prostor Pražské křižovatky, kde se akce 21. 5. – 24. 5. 2019 konala, symbolizoval nejen historické a kulturní centrum hlavního města, ale i místo, kde se křižují cesty vzdělanosti a pokroku. Konferencí po celou dobu provázel MUDr. Robert Zajíček, PhD., přednosta KPM FNKV.

ECPB (European Club for Pediatric Burns) je mezinárodní společenství odborníků na léčbu dětských popálenin s 20-ti letou tradicí. ECPB jako nezisková organizace si dala za svůj hlavní úkol propojovat různé odbornosti v léčbě dětských popálenin po celém světě. Hlavní témata letošního Workshopu evropského popáleninové klubu (ECPB 2019) byly moderní technologie, tj. lasery, umělá kůže, nanovlákna, a simulace postupu při hromadném neštěstí spojené s velkým množstvím popálených dětí. Součástí workshopu bylo i představení KPM FNKV práce v neziskovém sektoru v rámci spolku Bolíto. Workshop ECPB 2019 byl ideální příležitostí, jak navázat kontakty a prohloubit spolupráci, kterou pracoviště KPM FNKV rozvíjí například s Univerzitou v Zurychu nebo Schriners Hospital v Galvestonu v USA.

Do Prahy se podařilo přilákat i velmi zajímavé osobnosti z celého světa. Významným hostem byl nepochybně Dr. Habib Quasim, který založil oddělení dětských popálenin v Kábulu a který byl oceněn v roce 2018 prestižní Zora Janžekovič prize“, se kterým jsme měli tu čest u nás na stánku Promedica hovořit a vyměnit si pár drahocenných poznatků a zkušeností ohledně materiálu Smith & Nephew.

Měli jsme prostor pro komunikaci s mnoha odborníky a seznámení se s postupy na různých pracovištích v ČR. Divizi Léčba ran na stánku doplnila paní Stefanie Ascher BScN, Clinical Application Specialist, která zde uvedla na trh  zobrazovací přístroj Moleculight. Dalším nejčastěji zmiňovaným výrobkem Smith & Nephew bylo krytí BIOBRINE (dočasná náhrada kůže). Biobrine byl zmiňován i na mnoho odborných přednáškách, které jsme mohli sledovat.

Byla to velice silná a vypovídající konference na vysoké úrovni. Děkujeme za pozvání a velice si ceníme, že jsme se mohli této konference účastnit.

Divize Léčba ran