CZECH SPITFIRE CLUB na dvou významných květnových akcích

30. 5. 2017

Více než 45000 diváků zavítalo do Čáslavi na Den otevřených dveří 20.5.2017

Květnová sobota přilákala milovníky letectví, ale i armádní techniky na letiště Čáslav. Po dvou letech se zde opět otevřely brány pro širokou veřejnost. Této tradiční akce, která je zaměřena nejen na prezentaci čáslavské základny, se zúčastnila také celá řada útvarů Armády České republiky.
Tento svátek letectví je takříkajíc i oslavou šedesátiletého výročí od založení 22. stíhacího pluku v posádce Čáslav. Kromě řady významných hostů nechyběl ani velitel vzdušných sil, generálmajor Jaromír Šebesta a ministr obrany Martin Stropnický. Ten ve svém projevu zmínil především strategickou polohu základny a význam letky pro obranu vzdušného prostoru České republiky.
Bylo k vidění několik desítek kusů letecké techniky ČR, ostatních armád a partnerů, ale i desítky kusů pozemní techniky, včetně Pandurů, tanku T72-M4CZ, dekontaminačního pracoviště chemiků a řady dalších.
V tento den jsme si připomněli i hrdinství našich pilotů za druhé světové války, jmenovitě generála Peřiny, čestného velitele 212. taktické letky. Na jeho počest zde byla představena sto padesát devítka (L-159 ALCA ) v barvách britského Spitfire, uvedl plukovník Tománek. V prostoru statických ukázek měl letoun čestné místo vedle kompozitové makety letounu Supermarine Spitfire Mk. IXc v měřítku 1:1, kterou na akci prezentoval spolek letecké historie Czech Spitfire Club.
„Věříme, že vystavením legendárního letounu Spitfire přispíváme k připomenutí památky našich hrdinů, na které náš národ může a má být hrdý,“ konstatuje předseda klubu Zdeněk Sadecký.

Praha 8 si v sobotu 27. května připomněla operaci Anthropoid
Letos si připomínáme 75. výročí vojenské operace proti zastupujícímu říšskému protektorovi Heydrichovi.

Dne 27. května 1942 v 10.35 hod. zaútočili dva vojáci československého zahraničního odboje, výsadkáři Jan Kubiš a Jozef Gabčík, v kobyliské zatáčce pod Vychovatelnou na projíždějící automobil se zastupujícím říšským protektorem a smrtelně ho zranili (zemřel v nemocnici na Bulovce o 8 dní později). Jednalo se o hrdinský čin, který neměl v nacisty okupovaných zemích obdoby. Heydrich byl třetím nejvýše postaveným mužem Velkoněmecké říše a jeho likvidace byla největším úspěchem odboje proti tak vysoce postavenému činiteli.

Po 75 letech chceme uctít hrdinský čin obou výsadkářů i jejich podporovatelů z řad domácího obyvatelstva, z nichž řada za svou pomoc zaplatila životem svým i svých blízkých. Městská část Praha 8 si na pátek a sobotu 26. a 27. května 2017 připravila sérii akcí, které mají být připomínkou události, která se tehdy odehrála na jejím území.

Sobotní odpoledne bylo věnováno doprovodnému programu, který připomene tehdejší dobu nejen v Protektorátu Čechy a Moravy, ale i u československých jednotek ve Velké Británii. Jednou z velkých stanovišť byl tábor čsl. jednotky RAF a improvizované letiště, kde byla k vidění maketa letounu Supermarine Spitfire Mk. IXc. U tábora pak probíhaly komentované prohlídky vedené předsedou klubu Czech Spitfire Club, panem Zdeňkem Sadeckým.
Atmosféra byla velice dobová a tábor čsl. jednotky RAF spolu s letounem budili velký zájem veřejnosti.

 

Fotografie z obou akcí můžete shlédnout v galerii. Krátkou reportáž můžete shlédnout ZDE.

 

Pavel Hanuš

Generální ředitel